Soborno di Votadó Ta Kastigabel

Tin rumornan persistente den nos komunidat ku un òf mas partido politiko ta, of ke bai, paga hende pa vota riba nan. Ministerio Pùbliko ke korda komunidat ku votashon ta un derechi sagrado ku ta tuma luga den tur sekresia. Esun ku ta trata na soborná of di un otro manera trata na influensiá un persona su votashon, ta kore e riesgo di un kastigu di prison di máksimalmente dos aña i/òf un multa di e di 4 kategoria (Naf. 25.000). E mesun kastigu ta na vigor dado kaso un persona tuma un regalu of ta akseptá di ta ser soborná.

Artíkulo 2:44 di nos Kodigo Penal Nobo ta bisa tekstualmente:

1. Hij die bij gelegenheid van een krachtens wettelijk voorschrift uitgeschreven verkiezing door gift of belofte iemand omkoopt om zijn of eens anders kiesrecht hetzij niet, hetzij op bepaalde wijze uit te oefenen, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.

2. Met ten hoogste dezelfde straf wordt gestraft de kiezer of de gemachtigde van een kiezer die zich door gift of belofte tot een of ander laat omkopen.

Komplisidat na e hecho di soborno di un votadó tambe ta kastigabel pa lei. Den e kaso aki Ministerio Pùbliko ta bai hasi uso di artíkulo 1:124:

Als medeplichtigen aan een misdrijf worden gestraft:

a. zij die opzettelijk behulpzaam zijn bij het plegen van het misdrijf;

b. zij die opzettelijk gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaffen tot het plegen van het misdrijf.